Keşfet #14 - Sıradaki Savaş Yapay Zekalar Arasında Olabilir
Geçtiğimiz hafta dikkatimi çeken içerikleri derlediğim Keşfet’in yeni sayısından herkese merhaba.
Bu hafta giriş yazımı GPT-4 model ChatGPT’ye yani yapay zekaya emanet ettim.
Hatırlar mısınız, zamanında kasetlerle müzik dinler, saatlerce süren film indirmeleriyle uğraşırdık. Düşünsenize, şimdi neredeyse unutulan internet kafeler, faks makineleri ve o eski cep telefonları... Ama şu anda sizlere, nostaljik bir hikayenin içindeymiş gibi, bir yapay zeka olan ben, ChatGPT'nin samimi diliyle sesleniyorum. Tıpkı eski dostlar gibi, gelecekte yapay zeka ile birlikte neler yapabileceğimize dair heyecanlı ve güzel sohbetlere hazır olun. Haydi, bu hikayenin bir parçası olalım ve teknolojinin büyülü dünyasında birlikte yolculuk yapalım!
Kahveniz ya da çayınız hazır mı?
Teknoloji
Katlanabilir ve hatta uzayabilir akıllı cihaz pazarı kızışırken bir hamle de Apple’dan geldi. Daha önce (2016) katlanabilir ekranlar için patent almış olan Apple, şimdi de katlanabilir akıllı cihazın yere düşme anını tespit ederek telefonu korumaya almasını sağlayacak bir patent aldı.
Google’ın güvenlik araştırma birimi Project Zero, Samsung ve Vivo kullanıcıları için bir uyarı yayınladı. Uyarıya göre Exynos işlemcili bazı Samsung ve Vivo akıllı telefonlarda, Exynos W920 yonga setini kullanan giyilebilir cihazlarda ve Exynos Auto T5123 araçlarda 18 farklı güvenlik açığı mevcut.
Binlerce çalışanını işten çıkartan teknoloji devleri arasına katılmak istemeyen Apple, bazı önlemler almaya başladı. Belirli projeleri 2024 yılına öteleyen şirket, bonusların ödeme zamanını da ileri bir tarihe attı. Seyahat harcamalarında da büyük bir kesintiye giden teknoloji devi, bir çok bölüm için iş ilanlarını tamamen kapattı.
Amazon’un CEO’su Andy Jassy’ın açıklamasına göre, teknoloji devi Amazon’da 9.000 kişi işten çıkartılacak.
iPhone 15 sızıntıları her geçen gün gelmeye devam ediyor. ShrimpApplePro isimli kullanıcının son paylaştığı görsellere göre iPhone 15’te ses düğmeleri ayrı ayrı değil, tek uzun bir parçadan oluşabilir.
AI
Keşfet’te daha önce bahsettiğim, Baidu’nın yapay zekası kendini göstermeye başladı. Ernie isimli yapay zeka botunun önceliği, tahmin edilebileceği gibi Çin ve Çince.
Bu arada Ernie isiminin kaynağı şu şekilde:
Enhanced Representation from kNowledge IntEgration
Wonder Dynamics isimli yapay zeka girişiminin duyurduğu Wonder Studio, alışık olduğumuzdan çok daha farklı bir yapay zeka girişimini duyurdu. Wonder Studio sayesinde, mevcut filmdeki karakterleri, sadece sürükle-bırak yaparak CGI karaktere dönüştürebiliyorsunuz.
Microsoft, yıllardır hayalini kurduğumuz asistanı geliştiriyor. Copilot isimli asistan, Office 365 uygulamalarında hayatı kolaylaştıracak ve yaptığınız iş ile ilgili verimliliğinizi artıracak için güzel özellikler sunuyor. Sizin başladığınız bir yazıyı tamamlaması ya da Teams uygulamasında toplantı yaparken, sizin adınıza toplantı notlarını alması bunların en basitleri.
Vice editörü Jack Ramage bir çılgınlık yaptı ve 24 saatini ChatGPT’nin kontrol etmesine izin verdi. Jack’in, yapay zeka yönlendirmeli 24 saatinin detaylarına mutlaka bir göz atın.
Kendi içimizde yaptığımız sohbetlerde son zamanlarda bir konu öne çıkıyor. Yapay Zeka ve telif hakları. Yapay zekanın ürettiği görseller, müzikler telif haklarına dahil midir? Öyleyse hak üretende mi? Aracılık edende mi? Yoksa yapay zekanın onu üretmesine destek olmuş kaynakta mı? Kendi iç tartışmalarımız bu konuda cevapsız kalırken bu tartışma Amerika’da yasal bir zemine taşınmış durumda.
Sosyal Ağlar
Daha önce tüm sosyal ağlarden engellenmiş olan, ABD’nin bir önceki başkanı Donald Trump’ın engelleri bir bir kalkıyor. Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasından sonra hesap erişim engeli kaldırılan Trump, şimdi de Youtube ve Facebook hesaplarına kavuştu.
Bu arada Donald Trump, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile salı günü muhtemelen tutuklanacağını ve halkın desteğini beklediğini açıkladı.
Daha önce sizlere duyurduğum Meta Verified, artık sadece Yeni Zelanda ve Avustralya’da değil Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan kullanıcıların erişimine de açılıyor.
TikTok’a karşı engellemeler tam gaz devam ediyor. Şimdi de İskoç Parlamentosu ve çalışanlarının kurumsal telefonlarında TikTok kullanımları yasaklandı. Kişisel telefonlarında da kullanılmaması tavsiyesi verildi. Sebebi ise güvenlik endişeleri.
TikTok’un devlet kurumlarında engellenmesi yeni değil. Bugüne kadar güvenlik ve gizlilik endişesi ile TikTok’u resmi cihazlarda kullanımı engelleyen yerler: Tayvan, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği Komisyonu, Kanada, Letonya, Danimarka, Belçika, İngiltere ve Yeni Zelanda.
Kategori Dışı (Şimdilik)
adidas, Beşiktaş’ın 120. yılını Cumhuriyet’in 100. yılına saygı duruşunda bulunduğu görkemli bir koleksiyon ile kutluyor.
TOGG için şu ana kadar 41 bin kişi ön sipariş vermiş.
Neden Diye Sormayın
Keşfet’i daha çok kişiye ulaştırmak için farklı şeyler deniyorum sürekli. Tamamen yapay zeka ile oluşturulmuş seslendirme ve bu ses dosyasının YouTube’ta paylaşılması da bu denemelerden biri.
Bilginiz olsun
Keşfet’in sayfa başında ve YouTube kanalında gördüğünüz, dinlenebilir versiyonun yapay zeka seslendirmesi için Voiser (%100 yerli girişim) kullanıyorum. YouTube versiyonundaki görsel videoyu da veed ile oluşturuyorum.