Keşfet!

Share this post

Keşfet #25 - FriendFeed 2023 = Threads!

bulten.armanacar.com

Discover more from Keşfet!

Reklam, teknoloji, girişim ve sosyal ağlar hakkında keşfetmeniz gereken notlar.
Continue reading
Sign in

Keşfet #25 - FriendFeed 2023 = Threads!

Geçtiğimiz hafta dikkatimi çeken içerikleri derlediğim Keşfet’in yeni sayısından herkese merhaba.

Jul 5, 2023
1
Share this post

Keşfet #25 - FriendFeed 2023 = Threads!

bulten.armanacar.com
Share

Facebook’un 2009 yılında aldığı ve kapattığı FriendFeed’in üzerinden yıllar geçti. Okuyucularımdan hatırlayan var mıdır bilmiyorum ama ben dahil olmak üzere bir çok arkadaşımın içinde hala uktedir FF. Aradan geçen uzun yıllar sonra, Meta, Threads adında yeni bir ürün piyasaya sürüyor. Elimizden aldığı FriendFeed’in 2023 modeli ve Twitter rakibi diyebileceğimiz yeni bir ürün.

Çayınız ya da kahveniz hazır mı? Beraber yaklaşık 10 dakika geçireceğiz.


Instagram’ın, Twitter rakibi yeni ürünü Threads, 6 Temmuz’da indirilmeye sunuluyor. İndirme sırasına girmek isterseniz -iPhone kullanıcıları- buraya tıklayabilirsiniz.

Bu arada uygulamanın mağazalardaki sunumu “Threads, an Instagram app” şeklinde. Yani özellikle Meta ya da Facebook ürünü olarak değil, Instagram’ın bir ürünü olarak lanse ediyorlar.

Elon Musk, Twitter’da ters köşe hareketlerine devam ediyor. Artık kafanıza göre yüzlerce, binlerce tweet okuyamayacaksınız. Onaylı kullanıcılar (yani para ödeyenler) günde 6000 tweet okuyabilecekken, normal kullanıcılar 600, yeni üyeler ise 300 tweet okuyabilecek.

Ben bu içeriği hazırlarken sınırlamalara güncelleme geldi. Onaylı hesaplar 10.000 tweet, normal kullanıcılar 1000, yeni üyeler 500 tweet görüntüleyebiliyor.

Bu arada, TweetDeck kullanıcılarına da kötü bir haberim var. TweetDeck’i artık sadece onaylı hesap sahipleri kullanabilecek.

Midjourney <3

Apple, bir işlem gününü 3 trilyon dolarlık piyasa değeriyle kapatan ilk halka açık şirket oldu. Geçtimiz yıl da bu değere ulaşan Apple, bu değerleme ile kapanış gerçekleştirememişti.

Mustafa Süleyman'ın kurucusu olduğu Inflection AI, Microsoft, Reid Hoffman, Bill Gates, Eric Schmidt ve Nvidia'nın katıldığı yatırım turunda 1.3 milyar dolar yatırım aldı.

Bu arada Mustafa Süleyman’ın bir önceki girişimi DeepMind, Google tarafından satın alışmıştı. DeepMind geliştirilmeye devam ediyor.

Bir Midjourney kullanıcısı, politikacıların eşlerini aldattığı görseller ürettiği için Midjourney kullanımından engellendi.

Mars similatöründe 378 gün (1 yıldan biraz fazla) kalmak için ne kadar para isterdiniz? NASA bunun için uygun olan 4 katılımcı ile bu göreve başladı. Katılımcılara uyanık oldukları her saat için 10 dolar ödüyor. Yıllık ortalamada 60.000 dolar yani 1.500.000 TL civarında bir ödeme yapacak.

Muhtemelen bu rakam brüt. Ortalama %30’unun vergi kesintilerine gideceğini düşünürsek rakam yıllık 42.000 dolar yani 1 milyon TL civarlarında.

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, akıllı saatlerin topladığı verilerin, yapay zeka ile anlamlandırılması sayesinde, parkinson hastalığının belirtileri görünmeden, tespit edilebileceğini ortaya çıkarttı.

Yapay zeka tarafından geliştirilmiş olan ilk ilaç üretildi. İlacın işe yarayıp yaramadığını görmek için ise insanlı testlere başlıyorlar.

Eylül ayının yaklaşması ile yeni tanıtılacak Apple ürünleri hakkında dedikodular iyice yaygınlaşmaya başladı. Genel bir toparlama yapacak olursam eğer, daha büyük bataryalı ve koyu kırmızı renk seçenekli bir iPhone 15, microled ekranlı Apple Watch Ultra (2026 yılına kadar ertelenmiş olabilir), standart giriş olarak tip-c gibi bir çok dedikodu dolaşıyor.

Apple, bugün iPhone için arka yüzey dokulu cam ve iPad için dokulu çerçeve olmak üzere 56 patent aldı.

Sabahları kahve içmeden uyanamıyorum diyorsanız sizi uyandıran kahve olmayabilir. Yeni bir araştırma, kahvenin etkilerinin kafeine mi dayandığını yoksa asıl mesele olanın kahve içme deneyimi mi olduğunu belirlemeyi amaçlıyor.

Facebook’un başı içerik kontrolcüleri ile dertte. Bu arada paylaştığınız içeriklerin “otomatik” kontrol edildiğini düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Sosyal ağların moderasyonları büyük oranda kölelere dayalı çalışıyor. Kenya’daki 200’den fazla Facebook moderasyon çalışanı, işlerini yapmanın “işkence” ile eş değer olduğunu belirterek şirkete dava açtı.

Köle kelimesini üzülerek ama mecburiyetten kullandım. Çünkü genelde sosyal ağ moderatörlerinin yaptığı iş “dijital kölelik” olarak adlandırılıyor. Bir çoğu işlerini yaparken psikolojik problemler yaşıyorlar, sağlıklarından oluyorlar.

Geçtiğimiz gün bildiğimi düşündüğüm harika bir hikayeyi detayları ile okuma şansına ulaştım. The Macintosh Project yazısını mutlaka okumanızı isterim.


Biraz da rakamlar

Statista, 2022'nin ikinci yarısında hükümetler tarafından Facebook'a gönderilen kullanıcı verisi taleplerinin sayısı ve ülkelere göre dağılımını yayınlandı. Hayret verici olarak birinci sırada değiliz. Burada birinciliği Amerika’ya kaptırmışız.

Muhtemelen rakamın bu kadar düşük olmasının sebebi, Türkiye’de aktif Facebook kullanımın düşmüş olması olabilir.

Bu arada dünya genelinde Facebook’un aylık aktif kullanıcı (MAU) sayısı 3 milyara dayandı.


100+ Yapay Zeka Aracı

Keşfet takipçileri için 100’den fazla yapay zeka aracını listelediğim bir Notion sayfası hazırladım. Gumroad üzerinden ücretsiz ulaşabilirsiniz. Bu liste belirli bir süre boyunca ücretsiz erişilebilir olacak. Bu sebeple hızlı davranıp, erişim bilgilerini mutlaka alın.


Keşfet’e abone oldunuz mu?

1
Share this post

Keşfet #25 - FriendFeed 2023 = Threads!

bulten.armanacar.com
Share
Previous
Next
Comments
Top
New
Community

No posts

Ready for more?

© 2023 Arman ACAR
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing