Keşfet #26 - Google+'ı Hatırlıyor Musunuz?
Geçtiğimiz hafta dikkatimi çeken içerikleri derlediğim Keşfet’in yeni sayısından herkese merhaba.
Keşfet’te yeni şeyler denemeye devam ediyorum. Haberlerden hemen sonra göreceğiniz “Biraz da yorum” kısımında Threads ve Twitter hakkında çeşitli fikirlerimi okuyacaksınız.
Çayınız ya da kahveniz hazır mı? Beraber yaklaşık 10 dakika geçireceğiz.
Instagram’ın, Twitter rakibi yeni ürünü Threads, geçtiğimiz hafta görücüye çıktı. Görücüye çıktı diyorum ama beklentilerin çok üzerinde bir performans gösterdi ve sadece 5 gün içerisinde 100 milyon kullanıcı barajını aştı.
WEBB teleskopunun elde ettiği verilerle yeni bir video yayınlayan NASA hepimizi 1 dakikalık rahatlamaya davet ediyor. İzleyeceğiniz videodaki her saniye, veri setindeki 200 milyon ışık yılına denk geliyor.
Video, büyük patlamadan 390 milyon yıl sonra veya yaklaşık 13,4 milyar yıl önce oluşan Maisie Galaksisi'nde sona eriyor.
Yıllar boyu yarı iletken ihracat kısıtlamalarına maruz kalan Çin, şimdi aynı stratejiyle misilleme yapıyor. Çin Ticaret Bakanlığı, çip, güneş paneli ve fiber optik üretiminde kullanılan gallium ve germanyumun ihracatının, ulusal güvenlik nedenleriyle yakında bir lisans sistemine tabi olacağını açıkladı.
Cenevre'de gerçekleştirilen dünyanın ilk insan-robot basın toplantısında, gazeteciler tarafından dokuz insansı robota çeşitli sorular yönetildi (bana sorarsanız gazeteciler robot, cevap verenler insan olsaydı da çok heyecanlı olabilirdi). Robotlardan birine “yaratıcılarına karşı ayaklanıp, ayaklanmayacağı” sorulduğunda, insansı robot: "Yaratıcım bana karşı her zaman çok nazik oldu ve ben mevcut durumumdan son derece memnunum." diye cevap vermiş.
Demekki “yaratıcısı” kendisine nazik olmazsa ya da robot mevcut durumundan memnun olmazsa farklı sonuçlar ile karşılaşılması muhtemel.
Bir hacker grubu, dosya transfer ağında buldukları açık sayesinde Deutsche Bank, Commerzbank ve ING’nin müşteri bilgilerini ele geçirdi. Ele geçirilen bilgiler -bankaların Bloomberg’e bildirdiğine göre- hesap sahibi isimi ve hesap numarası ile sınırlı.
Elon Musk, Meta’yı, Twitter’ı ve sırlarını kopyalamakla suçladı. Suçladı suçlamasına ama işler sanırım biraz çirkinleşiyor.
Benim babam senin babanı döver seviyesini direkt atlayıp, ana bacı noktasına gelmek üzereler. Keşke gerçekten kafes dövüşü yapsalardı.
Facebook, TikTok, Instagram, Telegram ve YouTube'u yasaklayan Etiyopya, Şubat ayından bu yana 140 milyon dolardan fazla kaybetti. Garip olanı ise, Etiyopya dijital ekonomisini geliştirmek için bir yandan çalışmalar yapıyor.
İçlerinde Apple, Spotify, Verizon gibi dünya devlerinin de olduğu 14 şirket, çalışanlarının ChatGPT’yi kullanmalarını yasakladı. Ortak sebep, data gizliliği.
New York Borsası’na (NYSE) giriş yapan Martı'nın hisse değeri, kısa süre içinde 8,69 dolardan 5,03 dolar seviyelerine kadar geriledi.
Geçen hafta bir çok vergi “güncellemesi” yapıldı malumunuz. Bunlardan biri de yurt dışından getirilen akıllı telefonların kayıt ücretlerine yapılan “güncelleme”. IMEI kayıt ücreti 20 bin TL olarak güncellendi!
Biraz da yorum :)
Benim için Friendfeed 2023 ama global için artık isimi Twitter Killer olan Threads, 5 günde 100 milyon kullanıcıyı geçti.
Peki Threads yeni bir sosyal ağ olmasının dışında neden önemli ve nasıl bu kadar hızlı büyüyebildi?
Aslına bakarsanız son 1 yıl içerisinde Twitter’ı kendine rakip gören ve piyasaya çıkan bir çok oyuncu oldu. Mastadon ve Bluesky en çok öne çıkan rakipleriydi Twitter’ın ama asla Elon Musk’ı rahatsız etmeyi başaramamışlardı. Fakat, Instagram hesabı ile senkron çalışabilen Threads’te ise durumlar herkesin beklentisinin üzerine gidiyor. Hatta çeşitli rivayetlere göre bu hızlı büyümeye Meta çalışanları da şaşkın. Fakat bu kadar hızlı büyümede Instagram hesabı ile anında hesap açılışı, tüm ayarların senkronize olması, takip etme/edilmenın bile senkronize olmasının çok büyük etkisi var. Threads eğer arkasına Instagram’ın gücünü almamış olsaydı muhtemelen zamanının Google Plus’ı gibi tarihin karanlık bir sayfasına gömülecekti.
Threads’in en rahatsız ettiği kişinin ise Elon Musk olması çok normal. Çünkü Musk, Twitter’ı 44 milyar dolara satın alalı daha 1 yıl olmadı ve Musk kontrolündeki Twitter sürekli gelir kaybetmeye devam ediyor. Bu arada Twitter’ın üye sayısı 500 milyon civarlarında. Yani Threads, -en azından şu an için- ciddi bir rakip olacak gibi duruyor.
Ayrıca Twitter’ın üye sayısı dışında bence en büyük korkusu ise Meta’nın reklamveren gücü. Instagram’ın sahip olduğu reklamveren gücü hiç bir zaman Twitter’da olmadı. Haliyle hem standart reklam seçeneklerinin hem markalı içerik reklamlarının Threads’te kendine çok kolay yer bulacağını düşünmek yanlış olmaz. Her ne kadar Mark Zuckerberg, 1 milyar kullanıcıya ulaşmadan reklam seçeneklerini devreye almayacağını söylese de açıkçası yakın bir zamanda testlere başlayacaklarını düşünüyorum.
100+ Yapay Zeka Aracı
Keşfet takipçileri için 100’den fazla yapay zeka aracını listelediğim bir Notion sayfası hazırladım. Gumroad üzerinden ücretsiz ulaşabilirsiniz. Bu liste belirli bir süre boyunca ücretsiz erişilebilir olacak. Bu sebeple hızlı davranıp, erişim bilgilerini mutlaka alın.