Keşfet #29 - Uzay Balonuna Binmek İster Misiniz?
Geçtiğimiz hafta dikkatimi çeken içerikleri derlediğim Keşfet’in yeni sayısından herkese merhaba.
Yazın rehaveti üstümüze iyice çökmüş, hava sıcaklıklarının 40+ dereceleri, nemin de bazı şehirlerde %80-85’leri gördüğü günlerden herkese selam. Muhtemelen tatilinizin bir noktasında ya da molanızda okuyacağınız güzel bir Keşfet’e başlıyorsunuz.
Bu arada Keşfet’i paylaşırsanız ve ücretsiz abone olursanız çok sevinirim. Emin olun sayılar her zaman bir konuda teşvik edici olabiliyor :)
Çayınız ya da kahveniz hazır mı?
Dünyanın en büyük YouTuber’ı MrBeast, YouTube’ta yeni bir dünya rekoru kırdı. 24 saat içerisinde 46 milyon izlenerek, müzik videosu olmayan videolar arasında en çok görüntülenmeyi aldı.
Ben bu yazıyı yazarken video izlenmesi 72 milyonu geçmişti.
OpenAI ekibi, GPTBot adını verdikleri bir web crawlerını devreye aldılar. Basitçe GPTBot, Google gibi interneti tarayacak ve bilgileri kendisini eğitmek için kullanacak.
Web sitesi sahipleri, istedikleri takdirde, robots.txt dosyalarına ekleyecekleri satırlar ile GPTBot’un sitelerindeki verileri erişmesini engelleyebilirler.
Robots.txt dosyasına eklemeniz gereken satırlar şöyle:
User-agent: GPTBot
Disallow: /
Bildiğiniz gibi sosyal ağlar, sizin beğendiğiniz içeriklere göre algoritmaları vasıtasıyla benzer içerikler sunuyorlar. Avrupa Birliği Dijital Servisler Yasası (DSA) kurallarına göre size bu sarmaldan çıkma haklarını tanımaları gerekiyor. Bunun ilk adımı TikTok’tan geldi. Avrupa’daki TikTok kullanıcıları, diledikleri zaman kişiselleştirilmiş algoritma tabanlı akışı kapatabilecekler.
Bu arada DSA kuralları gereği, TikTok artık 18 yaşın altındaki kullanıcılara, kişiselleştirilmiş reklamlar gösteremeyecek.
Meta da DSA düzenlemelerine uyumlu olabilmek adına Facebook, Instagram ve Threads ürünlerinde hedefli reklam göstermek için kullanıcılarından izin alacak.
Elon Musk ve Mark Zuckerberg arasındaki kafes dövüşü atışmasından daha önce size bahsetmiştim. Hatta Musk’un davetine, Zuck “adres gönder” diye cevap vermişti. Görünen o ki bu iddia hala devam ediyor. Elon Musk’ın X üzerinden canlı yayınlama restini gören Mark Zuckerberg cevabını yeni platformu threads üzerinden verdi. Bu arada Zuck, 26 Ağustos’ta bunu gerçekleştirmek için öneride bulundu ama Elon Musk sanırım R’de.
Elon Musk demişken X (eski Twitter')’den devam edelim. Biliyorsunuz önce @x kullanıcı adına çöktüler şimdi de @music kullanıcı adına çökmüş gibi gözüküyor X yönetimi. 16 yıllık @music hesabı sahibi Jeremy Vaught’ın elinden alındı. Bu arada söylemekte fayda var.
Maalesef sosyal ağlardaki varlığınız sizin olabilir ama varlığınızı sunduğunuz yerin sahibi değilsiniz. O okumadan onayladığımız sözleşmelerde bunların hepsi belirtiliyor.
Microsoft dijital asistanı Cortana’nın fişini çekti. Gerçi yapay zekaya yaptıkları milyar dolarlık yatırımlar ve geliştirmeler neticesinde, neredeyse işlevsiz olan Cortana artık tamamen değerini yitirmişti. Microsoft, enerjisini, günümüze uygun, yapay zeka ile donatılmış diğer ürünlerine yönlendirecek. Yakın bir gelecekte bir çok yapay zeka ürünlerini topladıkları yeni bir AI asistanı tanıtırlarsa hiç şaşırmam. Geçtiğimiz hafta benzer bir hamle Google’dan, Google Asistan için gelmişti. Fakat Google, Asistan’ı öldürmek yerine, Bard ile geliştirme yolunu seçmişti.
Gökdelenlerin camlarının neden hala tehlikeli bir şekilde insanlar tarafından temizlendiğine asla anlam veremiyordum. Neyseki buna çözüm olan bir girişim varmış ve 3.35 milyon dolar yatırım almışlar. Skyline Robotics isimindeki girişimin odak noktası, robot teknolojileri ile gökdelenlerin temizlenmesine odaklanıyor.
Nükleer füzyon reaksiyonu ile enerji üretme deneyi tekrarlandı. İlk seferinde 3.15 megajoule enerjiyi açığa çıkartan bilim adamları, geçen hafta yapılan tekrar deneyinde 3.5 megajoule gücü açığa çıkartmayı başardılar.
Google Chrome’un gizli sekme yani incognito modunu ne kadar kullanıyorsunuz ya da güveniyorsunuz bilmem ama eğer 2020’de açılmış olan dava Google aleyhine sonuçlanırsa “gizli” sekmenin aslında hiç de “gizli” olmadığı kanıtlanmış olacak. 5 milyar dolarlık davanın açılma sebebi ise, Google’ın incognito modunda bile kullanıcıları izlemesi, verilerini toplaması ve analiz etmesi.
Yeni para biriminin veri olduğu bu yıllarda, kendi verileriniz konusunda kimseye güvenmemeniz konusunda sizleri tekrar uyarmış olayım. Hele ki dünya devlerine.
Pandemi ile mecbur kaldığımız, kısmen alıştığımız, kısmen arzuladığımız uzaktan çalışma (evden çalışma, memleketten çalışma v.s.) tüm dünyada tartışılmaya devam ediyor. Benim bir çok arkadaşım uzaktan çalışmaktan gayet memnunlar. Bunu çok iyi başaran tanıdıklarım da var, işi asla buna uygun olmadığı için sorun yaşayanlar da. Ama sanırım pandeminin yükselen yıldızı, elimiz ayağımız olan Zoom’un çalışanlarını ofise çağırmasını kimse beklemiyordu. Zoom yönetimi, herhangi bir Zoom ofisine 80km’den yakında oturan çalışanlarının, minimum 2 gün ofise gelmesi gerektiğini duyurdu.
Amerika’da 8 aylık hamile bir kadın, hatalı çalışan yüz tanıma teknolojisi yüzünden hırsızlıkla suçlandı. Daha da kötüsü, güvenlik görüntülerindeki gerçek hırsızın gözle görülür bir şekilde hamile olmamasına rağmen, kullanılan yüz tanıma teknolojisi yüzünden hatalı suçlama yapılması.
K-pop dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor. NewJeans grubu, Spotify’da sadece 6 şarkı ile 219 günde 1 milyar dinlenmeyi geçen ilk grup olmuş ve Guinness Rekorlar Kitabı’na girmişti. Şimdi yeni bir rekor daha kırdılar ve toplam 2 milyar dinlenmeyi geçtiler.
Kapadokya’da balona hiç bindiniz mi ya da binmekten korkar mısınız bilmiyorum ama 1600’den fazla kişi uzay balonuna binmek için para ödemiş durumda. Space Perspective isimli şirket inanılmaz bir tecrübe sunuyor ve uzay sınırında balon (elbette düz balon değil) ile vakit geçirmeye olanak sağlayacak.
Bu arada bunun bedelinden de bahsetmem gerekiyor. Kapora olarak 1.000 dolar ödüyorsunuz. Seyahat için koltuk fiyatı ise sadece 125.000 dolar(Güncel kur ile: 3.377.337,5 TL). Çarpmak ile uğraşmayın, şirket toplamda sattığı koltuklardan 200 milyon dolardan fazla kazanmış durumda.
Elon Musk, attığınız bir tweet yüzünden işten atılırsanız, yasal ödemelerinizi sizin adınıza gerçekleştireceğini belirttiği bir içerik paylaştı. (ben olsam çok güvenmezdim).
Capital tarafından gerçekleştirilen, en büyük 500 özel şirketin sıralandığı "Capital 500" araştırması tamamlandı. Sıralama şu şekilde başlıyor: Tüpraş, THY, Petrol Ofisi, Opet, BİM, Shell, Ford Otosan, Ahlatlı Kuyumculuk, Arçelik, RC Rönesans İnşaat.
Bir Nefeste Türkiye Girişim Ekosisteminden…
BDDK, 2 milyar TL sermayeli Colendi Bank’ın kuruluşuna onay verdi.
KrediKarti.co, 500 bin dolar değerleme üzerinden yatırım aldı.
Sorb, 3 milyon TL tohum yatırım aldı.
Erguvan, Emirates NBD ve Deniz Ventures'tan 7,33 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı.
Arvis Games, 500 bin dolar yatırım aldı.
CODE360, 23,7 milyon TL değerleme üzerinden yaklaşık 700.000 TL yatırım aldı.