Keşfet #33 - 24 Saat Canlı Yayın Yapan Influencerlar
Geçtiğimiz hafta dikkatimi çeken içerikleri derlediğim Keşfet’in yeni sayısından herkese merhaba.
Yeni iPhone’un tanıtıldığı, Durex’in uzaktan çalışacak test kullanıcıları aradığı, Amerika’nın uzaya casus uydular yolladığı bir haftadan herkese merhaba. Hızlıca geçtiğimiz günleri toparlayalım.
Bu arada Keşfet’i paylaşırsanız ve ücretsiz abone olursanız çok sevinirim. Emin olun sayılar her zaman bir konuda teşvik edici olabiliyor :)
Çayınız ya da kahveniz hazır mı?
Keşfet Topluluğu olarak ilk büyük online eğitimimizi gerçekleştirdik. TikTok Türkiye ekibinden Osman Bulut, Keşfet Topluluğu’na özel TikTok eğitimi gerçekleştirdi. (Geçtiğimiz bültende, yeni kurduğumuz ve yavaş yavaş büyütmeye başladığımız Keşfet Topluluğu’ndan bahsetmiştim.)
Koronavirüsün çeşitli varyantları yayılmaya devam ediyor (bitmedi gitti bu illet). Hatta Eris varyantının, Türkiye’de 9 kişide görüldüğü açıklandı. Bu sırada The Washington Post’ın haberine göre X’e rakip olarak Meta’nın piyasaya sürdüğü Threads’in arama sonuçlarından “vaccines, vaccination” kelimelerini engellediği, bunlarla ilgili arama yaptığınızda da bilgi almak istiyorsanız diye farklı bir web sitesine yönlendirdiği ortaya çıktı.
Apple, her sene olduğu gibi bu sene de yeni iPhone’u tanıttı. Titanyum kasaya sahip olan yeni iPhone, tahmin edildiği gibi Type-C bağlantı portuna sahip. Lansmanda 2 yeni Apple Watch modeli ve Type-C şarj portuna sahip Apple Pods da tanıtıldı.
Bu arada iPhone 15 Pro sahipleri, üç boyutlu "uzaysal videolar" kaydedebilecek ve daha sonra bu videoları Vision Pro da uyumlu olarak izleyebilecekler (yahu önce Vision Pro’yu bir satışa sunsaydınız).
Elon Musk’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamaya göre X (eski Twitter) yakın zamanda ufak bir mablağ karşılığında ücretli olabilir. Sebebi ise botlarla savaş. Bir araştırmaya göre hali hazırda X’i ücretli kullanan 827,615 kullanıcı var.
Microsoft’un yapay zeka alanında yaptığı yatırımlar ve geliştirmeler hepimizin malumu. Fakat bu sefer haberler kötü. Microsoft’un yapay zeka araştırmacılarının “yanlışlıkla” 38 terabytelık datayı ve şifreleri Github’ta yayınladığı ortaya çıktı.
Uzaktan çalışmak bir çoğumuzun hoşuna gitti muhtemelen. Hatta bazı şirketler hem uzaktan hem hibrit çalışma seçenekleri sunuyor. Bu konuda ne kadar şanslısınız bilmem ama prezervatif markası Durex uzaktan çalışacak test kullanıcıları arıyor. Yeni prezervatifi test edecek ve yorumlayacak olan kullanıcılara 100 Pound (Güncel kur ile: 3.347 TL) ödeyecek.
Bugüne kadar her iPhone duyurulduğunda yeni modeli almak yerine aynı paraya Apple hissesi almış olsaydık ne olurdu hiç düşündünüz mü? Biri bunu düşünmüş. Geçtiğimiz 16 yıl içerisinde her yıl 1.000 dolara yeni bir iPhone almak yerine o yıl 1.000 dolarlık Apple hissesi alsaydık şimdi aldığımız hisselerin toplam değeri 147.000 dolar olacaktı. (Bu arada ilk iPhone duyurulmadan önce 20.000 dolarlık Apple hissesi almış olsaydık ise 1,5 milyon dolarımız olacaktı)
Google’ın yapay zekası Bard’a gelen yeni güncelleme ile Bard artık sadece web’i değil, Gmail ve Google Drive’daki dosyalarınızı da tarayabiliyor, Google Maps’e bağlanabiliyor ve size yanıtları daha özelleştirilmiş verebiliyor. Umarım en kısa zamanda Google Meet üzerinde otomatik not tutmaya ve düzenlemeye başlar
Açıkçası bu zamana kadar merak edip bakmadığım için kendime kızdığım bir veri gördüm. Müzik dünyasının yarı yılı adlı rapora göre, Amerika’daki kayıtlı müzik gelirleri, 2023'ün ilk yarısında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 8.4 milyar dolara ulaşmış ve bu rakamın %84’ü ise streaming servislerinden geliyor.
WhatsApp Kanallar özelliği, WhatsApp Broadcast Channel Türkiye'deki kullanıcılara da açılıyor.
Susann Alicia isimi muhtemelen bizlere hiç tanıdık değil. Fakat kendisi OnlyFans’ın sadece çıplaklıkla para kazandırmadığının canlı bir kanıtı. 26 yaşındaki Alman arkadaşımız, yaptığı cosplay çalışmaları ile 1 yıl içerisinde komisyon sonrası OnlyFans’taki takipçilerinden 450.000 dolardan fazla para kazanmış. (Hayır cosplayler de çıplaklık üzerine değil)
Amerika Birleşik Devletleri Uzay Kuvvetleri geçtiğimiz günlerde uzaya “casus uydular” ile dolu bir roket fırlattı. Roketin ve uyduların amacı uzayda kim ne yapıyor takip edebilmek ve haberdar olabilmek.
Bu arada Çin’in casus balon programı da Amerika-Çin ilişkilerini germemek için durduruluyor.
Sizce bir influencer 24 saat hiç durmadan canlı yayın yapabilir mi? Durmadan bir influencerın ürün anlattığını, özelliklerinden bahsettiğini düşünün. Peki bunu her gün 24 saat durmadan yapabilir mi? Bu artık mümkün. Deepfake ve yapay zekanın birleştiği bir ekosistem kuran Çinli e-ticaret devi Taobao, anlaştığı influencerların deepfake görüntüleri ve yapay zekanın desteği ile 24 saatlik canlı yayınlar yapmaya başladı.
Deepfake ve yapay zeka konusunda çok uzun zamandan beri araştırmalar yapan, örnekler inceleyen, teknolojileri hakkında fikir sahibi biri olarak söyleyebilirim ki bu gelişmeler her ne kadar şaşırtıcı olsa da hala her şeyin başlangıcında olduğumuza emin olabilirsiniz.
Daha önce Albert Einstein, Benjamin Franklin, Steve Jobs ve Leonardo da Vinci’nin biyografisini yazmış olan ünlü yazar Walter Isaacson’un yeni biyografi kitabı Elon Musk biyografisinin İngilizce versiyonu Amazon’da satışa başladı. Muhtemelen çok kısa bir süre içerisinde çevirisi de ülkemizde satışa başlayacaktır.
Bu arada sevgili Serdar Kuzuloğlu’nun Dünya Halleri’nin 112. sayısı dolu dolu. Kendinize bir kahve ya da çay daha koyun ve mutlaka gözatın.
Bir kahvelik daha vakitiniz varsa hemen arkasına sevgili Erman Taylan’ın Soft Commitment bülteninin 142. sayısını ekleyin.
Keyifle okudum, topluluk adımları süper! Mention için de teşekkürler :)