Keşfet #34 - Kısa Bir Ara Sonrası Tekrar Merhaba
Geçtiğimiz hafta dikkatimi çeken içerikleri derlediğim Keşfet’in yeni sayısından herkese merhaba.
Bildiğiniz gibi bir süredir maalesef bülten paylaşamıyordum. Sağlık problemleri ve iş yoğunluğu biraraya gelince maalesef ne içerikleri hakkıyla düzenleyebildim ne de düzgün bir takip yapamadım.
Bu sürenin tam ortasında savaş başlayınca (sanki dünyada savaş biter) tüm planlar karıştı. Ama en sonunda tekrar rutinime dönebilmek için yeni bir plan yapabildim.
Bu Keşfet’te geçtiğimiz haftalardan genel aldığım notları bulacaksınız.
Bu arada Keşfet’i paylaşırsanız ve ücretsiz abone olursanız çok sevinirim. Emin olun sayılar her zaman bir konuda teşvik edici olabiliyor :)
Siz bültene başlamadan önce bir de kısa bir şey söylemek istiyorum. Çocukların ve masumların hayatlarını kaybettikleri hiç bir savaşın kazananı, kimin haklı olduğunun önemi yoktur.
Çayınız ya da kahveniz hazır mı?
Savaş her geçen gün dozunu artırarak devam ediyor. Tüm dünya olarak doğruyu, yanlışı, manipülasyonu sosyal ağlardan takip ediyoruz. Tam bu noktada TikTok’tan bir açıklama geldi ve İsrail-Filistin savaşı hakkında 500.000’den fazla video ile 8.000’den fazla canlı yayının platformdan silindiği bildirildi.
AdBlocker kullanıyor musunuz bilmiyorum ama YouTube yakında reklam engelleyici eklentiler kullanan kullanıcıların sisteme erişimine izin vermeyeceğini açıkladı.
Global devlerin işten çıkarmaları hız kesmeden devam ediyor. Sıradaki şirket iş sosyal ağı Linkedin oldu. Linkedin yakın zamanda 1.400 kişiyi işten çıkartacak.
Snapchat’ten çok geç kalmış bir güncelleme haberi geldi. Artık herkese açık Snapchat içerikleri web sitelerine gömülebilecek (embed). Buna snapler, filtreler, hikayeler ve hatta profiller de dahil.
Sosyal ağların arasındaki savaştan uzak, kendi hükümdarlığında hayatına devam eden Twitch, neden olduğunu anlamadığım bir şekilde “hikayeler” özelliğini devreye aldı. Paylaşılan hikayelerin 48 saat (inanılmaz bir fark gerçekten) boyunca ulaşılabileceği Twitch Stories, bazı kullanıcıların erişimine sunuldu.
Xiaomi, uzun yıllardır kullandığı MIUI arayüzünü bırakıyor ve Android temelli kendi geliştirdiği HyperOS’a geçiş yapıyor. Hedef, Xiaomi ekosistemini geliştirmek.
NASA’nın Mars araştırma robotu Curiosity, Aeolis Mons’ı tırmandı ve bilimsel açıdan merak uyandırıcı yeni bir bölgeye ulaştı.
ChatGPT’nin mobil uygulaması 15.6 milyon indirmeyi geçti ve aylık 4.5 milyon dolardan fazla gelir elde etmeye başladı. Fakat indirme ve gelir elde hızı gittikçe yavaşlıyor.
X (Twitter) ‘e gelen yeni bir özellik ile, size cevap verebilecek kişilerin sadece verified yani onaylı kullanıcılar olmasını seçebiliyorsunuz.
Getty Images, AI ve sanatçı hakları arasında bir bağ kurdu. CEO Craig Peters, lisanslı verilerle beslenen bir AI aracı geliştirerek sanatçıları ödüllendirmek istiyor.
WordPress kullanan binlerce site, popüler tagDiv Composer eklentisindeki bir açığı kullanarak saldırıya uğradı. Söz konusu güvenlik açığına sahip eklenti, bir çok Wordpress haber sitesinin kullandığı Newspaper ve Newsmag temalarının çalışabilmesi için zorunlu eklentilerden biriydi.
Geçtiğimiz günlerde TikTok'ta yayınlanan bir reklam, deepfake içeriklere olan ilgiyi yeniden gündeme taşıdı. Ünlü YouTuber MrBeast'in yapay zeka ile üretilmiş bir "deepfake" versiyonu ile bir dolandırıcılık reklamı paylaşıldı. Sahte reklamda, MrBeast, 2 dolarlık çekiliş ücreti karşılığında iPhone 15 dağıtacağını iddia ediyordu.
Tüm dünyanın karıştığı bir dönemin içindeyken deepfake ve AI teknolojileri ile üretilmiş ya da manipile edilmiş içeriklere karşı dikkatli olmak gittikçe zorlaşıyor.
Instagram'ın Threads uygulaması, X (eski adıyla Twitter) ile rekabeti kızıştırmak adına oldukça talep gören bir özelliği piyasaya sürmeye hazırlanıyor: Trend Topics 😂 Sosyal ağlarda kartlar yeniden dağıtılıyor.
Microsoft’un yılan hikayesine dönen Activision satın alması sonunda tamamlandı. 69 milyar dolarlık anlaşma neticesinde, Microsoft artık bir çok dünyaca meşhur oyunun sahibi.
Apple’ın M3 işlemciyi ve yeni Mac serisini duyurması beklenen etkinliği “Korkunç Hızlı” 30 Ekim’de gerçekleşecek.
Raspberry Pi 5 satışa sunuldu. Yeni serinin bir önceki seriye kıyasla en önemli farkı 3 kata kadar daha hızlı olması.
İlk satışa sunulduğu günden beri neredeyse her modelini almış ve bir amaç uğruna kullanmış biri olarak, Raspberry Pi benim için bir alışkanlık. Kullanmasam bile sahip olmak hoşuma gidiyor. Bugüne kadar sahip olduğum Pi cihazları ile şunları yaptım: media player, akıllı ayna, akıllı ev bağlantı noktası, kendi Google Asistanım. Hayatı basitleştirme daha doğrusu sadeleştirme kararım ile hepsi çekmecelerde ya da birilerine hediye edildi.
TikTok’a reklamsız kullanmak ister miydiniz? TikTok, YouTube Premium gibi bir üyelik modeli üzerinde çalışıyor. Çıkan bilgilere göre ayda 5 dolar gibi bir rakam karşılığında, uygulamayı reklamsız kullanabileceksiniz.