Keşfet #35 - Sora ve Sonrası
Hızlandırılmış geleceğin erkenden servisi ile bu hafta hayatımıza, gelecekte izleyeceklerimizi sorgulattıracak muazzam bir yapay zeka dahil edildi. OpenAI Sora!
Bildiğiniz gibi uzunca bir süredir yeni Keşfet e-postalarınıza düşmüyordu. Bunun en büyük sebebi ise Türkiye’de aktif ve büyüyerek devam eden şirketimiz Unite.ad‘in yeniden markalaşması ve globalleşmesi. Türkiye’de başlayan hikayemiz önce Azerbaycan’a sonra da körfez bölgesine doğru ilerlemişti. Şimdi de Avrupa’da büyümeye başlıyor. Lokal olarak Amsterdam’dan yönetilecek bir Avrupa serüveni için ben de Hollanda’ya taşındım ve artık yolumuza -her ne kadar her yerde değiştirememiş olsak da- .uad olarak devam ediyoruz. Yani kısacası yasal işlemler, taşınma, yerleşme derken bir süre ortalarda yoktum.
Yokluğum süresince aslında bir şeyler üretemedim ama üretilebilir yüzlerce yeniliği çok yakından takip etmeyi ihmail etmedim. Fakat bu Keşfet’te size onları derlemek yerine Sora’dan bahsetmek daha doğru geldi. Çünkü Sora, heyecanlandırmanın yanında meraklandırıyor, düşündürüyor hatta biraz korkutuyor.
”We’re teaching AI to understand and simulate the physical world in motion” diyor OpenAI kendi sitesinde Sora’dan bahsetmeye başlarken. Yani, yapay zekaya, hareket halindeki fiziksel dünyayı anlamayı ve simüle etmeyi öğretiyorlar. Sora, en basit tabir ile yazı olarak verdiğiniz bir girdiyi size video üreterek veriyor. Peki bu yzaten geliştirilmemiş miydi? Aslına bakarsanız Runaway isimli yapay zeka ürünün hedef alanı burasıydı. Runaway ile benzer şekilde videolar üretebiliyordunuz. Fakat sonuçları asla bu kadar detaylı, yüksek çözünürlüklü ve hikayesi gerçeğe yakın olmuyordu.
Extreme close up of a 24 year old woman’s eye blinking, standing in Marrakech during magic hour, cinematic film shot in 70mm, depth of field, vivid colors, cinematic
Sora’nın en büyük kabiliyeti ise, çok karakterli, kompleks arka planlı ve kesin detayları içeren kompleks videolar üretebiliyor olması. Şimdi bu cümleyi tekrar okuyun. Bu cümle ile aslında bahsettiğim şey her gün gözünüzle gördüğünüz şeyleri Sora üretebiliyor demek bu.
Buyurun şu çılgın örneğe beraber bakalım. Videonun hemen altında prompt olarak ne verildiğini göreceksiniz.
A Chinese Lunar New Year celebration video with Chinese Dragon.
Şimdi bu “oluşturulmuş” görüntüleri aklınızın bir kenarında tutun ve son zamanlarda isimini çok sık duyduğunuz ürünlerden bazılarını düşünün… Meta Quest, Apple Vision Pro. Hatta şu videoya da bir göz atın, sonra da hayal gücünüzü kullanın. Bizi neler bekliyor…
Düşünsenize, sevdiğiniz karakterlerin olduğu bir devam filmini ya da hayal dünyanızın gerçeğe uyarlanmış halini 4-5 cümle ile üretebileceksiniz. Peki ilerleyen dönemlerde neyin gerçek neyin üretilmiş olduğunu bize kim söyleyecek. Yapay zeka ile üretilmiş içerikleri algılayabilen sistemler her gün piyasaya çıkıyor ama her gün de onları alt eden başka sistemler hayatımıza giriyor.
Sora şu anda halka açık değil. Olası tehlikeleri fark edebilmek ve kötüye kullanımın önüne geçebilmek için “red team” adı verilen, akademisyenler ve diğer dış araştırmacılardan oluşan küçük bir grubun erişime açık.
Sizce de gelecek beklenenden önce servis edilmiş olabilir mi?