Keşfet #43 - Küresel Gıda Üretimi Risk Altında
Küresel gıda üretiminin risk altında olması, Prada tasarımı yeni astronot giysileri, ABD sınırlarındaki kameraların çalışmaması ve daha bir çok haftalık gelişme Keşfet 43'te.
İşlerden ve gündemden vakit kaldıkça kafamı sürdürülebilirlik konuları dolduruyor bu aralar. Ne kadar suyumuz kaldı? Yangınlardaki artışların önüne geçilebilecek mi? Kutuplardaki erime yavaşlar mı? Hatta kutuplarda donmuş olarak hangi türler saklı?
Peki gelecek 50-100 yıl içinde yaşam hakkımıza kimler karar verecek?
Çayınız ya da kahveniz hazır mı?
Bu arada Keşfet’i paylaşırsanız ve ücretsiz abone olursanız çok sevinirim. Emin olun sayılar teşvik edici olabiliyor :)
NASA, Starliner uçuşunu bir kez daha erteledi. NASA, Boeing'in Starliner uzay aracının sertifikasyonundaki gecikmeler nedeniyle 2025'te Uluslararası Uzay İstasyonu'na yapılacak Crew-10 ve Crew-11 görevlerinde SpaceX'in Crew Dragon'ını kullanacak. İlk operasyonel Starliner uçuşu, Starliner-1, Şubat'tan Ağustos 2025'e ertelendi. Anlaşılan o ki, Starliner gökyüzüyle buluşmak için biraz daha bekleyecek.
ABD Sınır Devriyesi'nin ana gözetim sistemindeki kameraların neredeyse üçte biri arızalıymış. Bu haberi okuduğumda aklıma TikTok’ta gördüğüm Mahmut Turizm sayesinde sınırdan geçtik videoları geldi.
Axiom Space ve moda devi Prada, NASA'nın Ay görevleri için geliştirdiği Artemis uzay giysisinin tasarımını görücüye çıkarttı. Gelişmiş hareket kabiliyeti ve sağlık izleme özelliklerine sahip olan giysi, Prada'nın malzeme ve tasarım uzmanlığıyla şekillendi. Kırmızı şerit detayı da Prada'nın imzası. 2025 Ay Modası diyebilir miyiz?
Bu arada Michael Bloomberg, NASA'nın Artemis programını vergi mükelleflerinin parasının büyük bir israfı olarak nitelendirdi. Neredeyse 100 milyar dolar harcanmasına rağmen henüz bir fırlatma bile gerçekleşmediğini belirtiyor. İnsanlı görevlerin maliyetinin çok yüksek olduğunu ve bilimsel olarak robotların aynı işleri yapabileceğini savunuyor.
SpaceX, Ulusal Güvenlik Uzay Fırlatma programı kapsamında dokuz fırlatma için 733,5 milyon dolarlık kontrat aldı. Falcon 9 roketiyle gerçekleştireceği bu görevler, askeri iletişim ve istihbarat yeteneklerini artırmak için küçük uyduları alçak Dünya yörüngesine taşıyacak.
TikTok'un sahibi ByteDance, bir yapay zeka modelinin eğitimine "kötü niyetli" bir şekilde müdahale eden stajyerini işten çıkardı. Stajyer, reklam teknolojisi ekibindeydi ve AI Laboratuvarı ile deneyimi yoktu. Şirket, 10 milyon dolarlık zarar iddialarını reddetti ve durumu üniversiteye ve ilgili kurumlara bildirdi.
T-Mobile ve AT&T, telefonların 60 gün içinde kilitlerinin açılmasını gerektiren bir ABD kuralına karşı çıkıyor. Operatörler, telefonları kilitlemenin tüketicilere daha ucuz cihazlar sunmalarını sağladığını iddia ediyor. Tüketici savunucuları ise bu kuralın kullanıcıların daha fazla seçenek ve daha düşük maliyet elde etmesini sağlayacağını savunuyor. Bakalım kazanan kim olacak?
Alcon Entertainment, Tesla ve Warner Bros. Discovery'ye, Tesla'nın robotaksi tanıtımında filmin AI ile oluşturulmuş görüntülerini izinsiz kullandığı iddiasıyla dava açtı. Elon Musk'ın "aşırı politik ve sosyal görüşleri" nedeniyle filmin markasının zarar görebileceği endişesiyle tazminat talep ediyorlar. Anlaşılan, geleceğe dair fikir ayrılıkları mahkeme salonunda çözülecek.
Baidu CEO'su Robin Li, büyük dil modellerinin doğruluğunun önemli ölçüde arttığını iddia ediyor. Li, AI balonunun patlayacağını ve AI girişimlerinin sadece %1'inin başarılı olacağını öngörüyor. İnsan işlerinin AI tarafından yer değiştirmesinin ise 10 ila 30 yıl alacağını tahmin ediyor. Yani işimizi robotlara kaptırmadan önce biraz daha zamanımız var.
Linux'un yaratıcısı Linus Torvalds, pratikte görülmeyen teorik CPU saldırıları ve hatalı donanımlar nedeniyle hayal kırıklığını dile getirdi. Donanım üreticilerinin bu sorunları çözmesi gerektiğini, Linux çekirdek ekibinin sorumluluğunda olmadığını belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü, Mısır'ı sıtmadan arındırılmış ülke olarak ilan etti. Neredeyse bir asırlık çalışmanın ardından gelen bu başarı, DSÖ Genel Direktörü tarafından "tarihi" olarak nitelendirildi. Ancak dünya genelinde sıtma hala ciddi bir sorun olmaya devam ediyor.
Microsoft ve OpenAI arasındaki beş yıllık işbirliği, mali baskılar ve çalışanlar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle geriliyor. Microsoft, OpenAI'ye yaptığı 13 milyar dolarlık yatırımdan sonra ek finansmanı yeniden düşünürken, OpenAI başka yatırımcılar ve kaynaklar arıyor. Görünen o ki, teknoloji dünyasındaki "bromance" sona eriyor.
'Yaratık' serisinin yeni filmi 'Alien: Romulus', sınırlı sayıda VHS formatında piyasaya sürülecek. Filmin 45. yıldönümüne denk gelen bu nostaljik hamle, fiziksel medya hayranlarını sevindirecek gibi görünüyor.
Norveç'in kuzeydoğusunda GPS sinyallerinin sürekli karıştırılması, pilotların navigasyon sistemlerini etkiliyor. Pilotlar, GPS olmadan uçmak zorunda kaldıklarını ve durumun tehlikeli olabileceğini belirtiyorlar. Yetkililer, karıştırmaların Rusya'dan kaynaklandığını düşünüyor.
Eğitim teknolojisi girişimi Byju's'un kurucusu Byju Raveendran, şirketin değerinin sıfıra düştüğünü itiraf etti. Aşırı hızlı genişleme ve piyasa koşullarını yanlış tahmin etme nedeniyle bu duruma geldiklerini söyledi. Şirket iflas sürecine girdi ve Raveendran artık kontrolü elinde bulundurmuyor. Peki bu neden önemli? Çünkü Byju’nun piyasa değeri 22 milyar doların biraz üzerindeydi.
ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC), ülkede satılan tüm cep telefonlarının işitme cihazlarıyla uyumlu olmasını zorunlu kılan kurallar yayınladı. Bu sayede, işitme cihazı kullanıcıları herhangi bir telefon modelini rahatlıkla kullanabilecek.
ABD Savunma Bakanlığı'nın Ortak Özel Operasyonlar Komutanlığı (JSOC), insan ve bilgisayarlar tarafından tespit edilemeyen derin sahte internet kullanıcıları yaratmak için şirketlerden yardım istiyor. Bu yapay kullanıcılar, etki operasyonları ve dezenformasyon kampanyaları için kullanılacak. Eleştirmenler, bu adımın hükümetin güvenilirliğini zedeleyebileceğini ve etik sorunlar yaratabileceğini savunuyor.
Küresel su krizi, dünya gıda üretiminin yarısını önümüzdeki 25 yılda riske atıyor. Uzmanlar, taze su talebinin 10 yıl içinde arzı %40 aşacağını ve küresel gıda üretiminin büyük risk altında olduğunu belirtiyor. Nüfusun yarısı zaten su kıtlığı yaşıyor. Su kaynaklarının korunması ve yönetimi konusunda acil eylem çağrıları yapılıyor.
Amazon, renkli E Ink teknolojisine sahip Kindle Colorsoft Signature Edition'ı piyasaya sürdü. 279,99 dolardan ön siparişe açılan cihaz, daha parlak ve canlı renkler sunuyor. Çizgi roman ve görsel içerik okumayı sevenler için harika bir seçenek gibi görünüyor. Bu arada renkli Kindle 4 bin 96 renk yansıtabilen 7 inçlik ekrana, 300 ppi çözünürlüğe
Gerçek zamanlı video deepfake dolandırıcılıklarına karşı yeni bir araç geliştiriliyor. Reality Defender adlı girişim, gerçek zamanlı video deepfake'lerini tespit eden bir araç üzerinde çalışıyor. Bu tür deepfake'ler, şirketleri ve bireyleri hedef alan dolandırıcılıklarda kullanılıyor. Araç, platformlar için eklenti olarak sunulacak.
Çin Siber Güvenlik Derneği, Intel ürünlerinin ulusal güvenlik riskleri taşıdığı gerekçesiyle incelenmesini talep etti. Intel'in ürünlerinde güvenlik açıkları olduğunu iddia ediyorlar. Bu inceleme, Intel'in Çin'deki gelirlerini olumsuz etkileyebilir.
'AI'da ilk değiliz ama en iyisi olacağız.'
Tim Cook
Apple CEO'su Tim Cook, yapay zekada ilk olmadıklarını ancak en iyi olacaklarını söyledi. Apple Intelligence'ın ilk sürümü rakiplerine göre daha basit olsa da, gelecekte daha gelişmiş özelliklerin geleceğini belirtti. Cook, kullanıcıların telefonlarında "derinden farklı" bir deneyim yaşayacaklarını söylüyor.
Bu arada Tim Cook, bu yıl ikinci kez Çin'e ziyaret gerçekleştirdi. Apple'ın yerel AI sistemi Apple Intelligence'ın Çin'de ne zaman kullanıma sunulacağı belirsizliğini koruyor. iPhone 16'ya olan ilgi de bu nedenle düşük seyrediyor.
Hala keşfetmediyseniz,
Biraz kafa açmak, biraz farklı şeyler düşünmek, biraz da farklı açılardan düşünmek isterseniz,
‘aStartup, VC, yeni ekonomi, AI ve web3 konularında harika içeriklere ulaşabileceğiniz
‘aBiraz daha teknoloji atın üstüme diyorsanız da mutlaka
‘e de abone olun.
Belirli zamanı olmayan ve beğendiğim hikayeleri, isimleri yani kısacası benim kafamı açanları paylaştığım podcastim “Kafa Açanlar”’ı dinlediniz mi? Kafa Açanlar’a Spotify, Apple Podcast, Poddy, Amazon Music ve YouTube’tan ulaşabilirsiniz.