Keşfet #48 - Elon Musk MSNBC'yi Satın Alır mı?
Elon Musk'tan X sonrası MSNBC hamlesi, OpenAI'ın "şehven" dosya silmesi, internet kablolarındaki kesilme ve uzayda yeni rekorlar. Hepsi Keşfet 48'de.
Nvidia ve Çin arasında ilginç gelişmeler var. Şirket, yaklaşan yeni ABD yaptırımları öncesinde Çinli ticaret müzakerecileriyle görüşüyor. En gelişmiş çiplerini Çinli müşterilere satamayan Nvidia'nın bu hamlesine rağmen, Hong Kong'lu bilgisayar üreticisi PC Partner Group merkez ofisini Singapur'a taşıma kararı aldı ve Güneydoğu Asya'daki operasyonlarını genişletiyor.
Hindistan'dan trajik bir haber var. Daha önceleri Apple Maps için duyduğumuz haberlerden biri Google Maps için geldi. Google Maps'in yönlendirmesiyle üç kişi yarım kalmış bir köprüden Ramganga Nehri'ne düşerek hayatını kaybetti. Sel nedeniyle yıkılan köprü hala onarım aşamasındaydı ve gece karanlığında sürücüler köprünün bittiğini fark edemedi. Kurbanların aileleri güvenlik önlemlerinin eksikliğini eleştirirken, Google Maps'in tamamlanmamış köprüyü kullanılabilir göstermemesi gerektiğini vurguladı.
Apple, Mac kullanıcılarını etkileyen iki önemli güvenlik açığıyla karşı karşıya. WebKit ve JavaScriptCore'la ilgili bu açıklar, Intel tabanlı sistemleri hedef alan siber saldırılarda aktif olarak kullanılıyor. Google'ın Tehdit Analiz Grubu tarafından bildirilen açıkların bir devlet aktörü tarafından kullanılmış olabileceği düşünülüyor. Kullanıcıların olası kötü amaçlı yazılım saldırılarından korunmak için iPhone, iPad ve Mac'lerini acilen güncellemesi öneriliyor.
OpenAI mühendisleri, New York Times'ın telif hakkı davasıyla ilgili potansiyel kanıtları yanlışlıkla sildi. Davacı yayıncıların AI eğitim setlerinde telif haklı içeriklerini aramaları için OpenAI tarafından sağlanan sanal makinedeki veriler kaybedildi. Çoğu veri kurtarılsa da, klasör yapısı ve dosya adları kaybolduğu için kullanılamaz hale geldi.
Sehven silinmiş ve hiç bir şey olmasa bile kesin bir şeyler olmuş gibi duruyor.
Anthropic, AWS ile iş birliğini 4 milyar dolarlık yeni bir yatırımla genişletiyor. Amazon'u birincil bulut ve eğitim ortağı yapan şirket, AWS Trainium donanım ve yazılımında iş birliği yapacak. Anthropic'in AI modeli Claude, Amazon Bedrock üzerinden on binlerce şirkete hizmet veriyor.
Microsoft’un OpenAI, Amazon’un Anthropic, Meta’nın kendi yatırımlarının yanında Apple cephesinden bir hareket yok.
Baidu'nun robotaksi bölümü Apollo Go, altıncı nesil sürücüsüz aracı RT6'yı Çin'in birçok şehrinde kullanıma sundu. 30 bin doların altındaki fiyatıyla dikkat çeken araç, batarya değiştirme çözümüyle maliyet avantajı sağlıyor. 2024'ün üçüncü çeyreğinde 988 bin yolcu taşıyan şirket, Waymo gibi ABD'li rakipler için ciddi bir tehdit oluşturuyor.
Çin robot kullanımında Almanya'yı geride bıraktı. Uluslararası Robotik Federasyonu'nun raporuna göre Çin, her 10 bin çalışan başına 470 robotla üçüncü sıraya yükseldi. Güney Kore ve Singapur'un ardından gelen Çin, sanayi üssüne güvenen Almanya'yı (429 robot) geride bıraktı.
Steam, eski işletim sistemlerine desteğini sonlandırıyor. Windows 7, 8, 8.1 ve macOS 10.13, 10.14 sürümlerini artık desteklemeyen platform, en az Windows 10 veya macOS 10.15 Catalina gerektiriyor. Chromium motor güncellemeleri nedeniyle yakında macOS 11 veya daha yeni sürüm gerekebilir diye düşünülüyor.
Meta, "Pig Butchering" olarak bilinen dolandırıcılık operasyonlarıyla bağlantılı 2 milyondan fazla hesabı kapattı. Yurtdışı suç örgütleri tarafından yönetilen bu dolandırıcılık türü, sahte çevrimiçi ilişkiler kurarak kurbanları sahte yatırımlara ikna ediyor. Dünya çapında kurbanların milyarlarca dolar kaybettiği tahmin edilen operasyonlarda, en az 300 bin kişi fiziksel şiddet tehdidi altında çalıştırılıyor diye belirtiliyor.
Microsoft, Copilot+ PC'ler için fotoğrafik hafıza arama özelliği Recall'u test etmeye başladı. Kullanıcıların daha önce gördükleri görsellerde kelime veya nesneleri aramasına olanak sağlayan özellik, siber güvenlik endişeleri nedeniyle gecikmiş ve şimdilik sadece Qualcomm Snapdragon çipli cihazlarda kullanılabiliyor.
Sony, Nintendo Switch'e rakip olacak yeni bir taşınabilir konsol üzerinde çalışıyor. PS5 oyunlarını hareket halindeyken oynamaya olanak sağlayacak cihaz, Sony'nin taşınabilir oyun pazarındaki etkinliğini artırmayı hedefliyor. Henüz erken aşamada olan projenin piyasaya sürülüp sürülmeyeceği henüz belirsiz.
Nvidia, daha önce duyulmamış sesler üretebilen yeni bir AI ses üreteci geliştirdi. Fugatto adı verilen araç, metin ve ses girdilerini kullanarak müzik, ses efektleri ve konuşma üretebiliyor. BBC'nin ses efekti kütüphanesi dahil milyonlarca ses örneğiyle eğitilen aracın ne zaman kullanıma sunulacağı henüz açıklanmadı.
The Musician's Club CEO'su Baldvin Oddsson'dan şaşırtan bir hamle geldi. Tek bir sabah toplantısını kaçırdıkları için 110 çalışandan 99'unu işten çıkardı. Ücretsiz ve uzaktan çalışan personelin işten çıkarılması, CEO'nun egosuna ve çalışanlara karşı umursamaz tutumuna bağlanıyor. Oddsson, olayın şirketin trafiğini ve satışlarını artırdığını söyleyerek kararından pişman olmadığını belirtiyor.
Tam da Linkedin’de paylaşmalık ve yorumlarda tartışmalık bir konu değil mi? Siz olsanız 110 çalışanınızın 99’unu bu sebeple işten çıkartır mıydınız?
Elon Musk, Donald Trump Jr.'ın şaka yollu önerisi üzerine MSNBC'yi satın almayı düşündüğünü ima etti. Musk, kanal satılık olmamasına rağmen "Ne kadara mal olur?" diye sordu. Bu, Musk'ın Twitter'ı satın almadan önce verdiği benzer tepkileri hatırlatıyor ve gelecekte olası bir satın almaya işaret edebilir.
Rus istihbarat servisi GRU'ya bağlı Fancy Bear adlı hacker grubu, ilginç bir yöntemle önemli bir ağa sızdı. Hackerlar önce yakındaki bir binada Wi-Fi özellikli bir cihazı ele geçirdi, ardından bu cihazı kullanarak hedef ağa ulaştı. İlk cihaz temizlendikten sonra saldırıyı başka bir komşu cihaz üzerinden tekrarlamayı başardılar.
Senatör Elizabeth Warren ve Temsilci Jerry Nadler, .com alan adlarını yöneten VeriSign'a karşı harekete geçti. Şirketin "yırtıcı fiyatlandırma" yaptığı ve pazar hakimiyetini kötüye kullandığı öne sürülüyor. 2018'den beri .com domain fiyatlarını %30 artıran VeriSign, 1200'den fazla üst düzey alan adı olduğunu belirterek tekel olmadığını savunuyor.
Apple Vision Pro ile ilgili bir çok patent ortaya çıktı. ABD Patent Ofisi'nin yayınladığı belgeler arasında cihazın genel özelliklerini anlatan bir "Ana patent" ve çift el hareket yorumlama, başa monteli ekranlar gibi özel özellikler yer alıyor. Patentler ayrıca değiştirilebilir bantlar ve karma gerçeklik içeriğinin 3B ortamda gösterilme yöntemlerini de kapsıyor.
Baltık Denizi'ndeki internet kablolarıyla ilgili gerginlik sürüyor. BCS East-West ve C-Lion1 adlı iki denizaltı kablosu birkaç saat arayla kesildi. Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius dahil Avrupalı yetkililer Rusya'dan şüphelenirken, ABD yetkilileri olayın geçen bir geminin çapasından kaynaklanmış olabileceğini düşünüyor. Çin bandıralı Yi Peng 3 gemisi şüpheli olarak görülse de, ABD bu gemiyi herhangi bir devlet aktörüyle ilişkilendiremiyor.
Bir çoğunun merak etmediği, bir çoğunun da bilmediği bir konu olarak internet aslında kablolar ile sağlanan bir yapı. Bu kablolar sayesinde dünya birbirine bağlı durumda.
Google, çıkarılabilir kulaklıklara sahip akıllı gözlük için patent başvurusu yaptı. Ses kalitesini artırmayı hedefleyen gözlüklerde, kulaklıklar çıkarıldığında aktif hale gelen ayrı bir hoparlör bulunuyor. Gözlüklerdeki kontrolcü, kulaklıklar çıkarıldığında dahili hoparlörü devre dışı bırakıyor.
Biraz da uzay…
Güney Kaliforniya Üniversitesi öğrencileri uzay tarihine geçti. Geliştirdikleri Aftershock II roketi, 470 bin feet yüksekliğe ulaşarak 2004'ten beri kırılamayan 380 bin feet'lik amatör roket rekorunu kırdı. Saatte 3600 mil hıza ulaşan roket, öğrenciler tarafından yapılan en güçlü katı yakıtlı motora sahip olma özelliğini de taşıyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yeni bir kriz yaşandı. Rus kargo uzay aracı Progress'in kenetlenmesinden sonra istasyonda kötü bir koku yayıldı. Rus kozmonotlar kapağı hemen kapattı ve hava temizleyiciler devreye girdi. NASA, Pazar günü istasyon içindeki hava kalitesinin normale döndüğünü açıkladı.
Uzay yarışında yeni bir sayfa açılıyor. NASA, SpaceX ve Blue Origin'den Ay'a ağır ekipman taşımalarını istedi. SpaceX en erken 2032'de basınçlı bir gezici araç, Blue Origin ise en erken 2033'te bir Ay yüzeyi habitatı teslim edecek. Bu teslimatlar, insanları 50 yıl sonra ilk kez Ay'a geri götürmeyi hedefleyen Artemis misyonlarını destekleyecek.
Bilim dünyasından heyecan verici bir keşif geldi. Bilim insanları Mars'ta 4.45 milyar yıl önce sıcak su aktığına dair kanıtlar buldu. "Kara Güzellik" meteoriti içindeki zirkon kristalinde su açısından zengin sıvıların izleri tespit edildi. Bu keşif, Mars'ın en erken dönemlerinde yaşam için uygun ortamlar barındırmış olabileceğini gösteriyor.
JR. Keşfet: İrem Ezilmez
Selamlar, keşfetme sürecinizi hiç bölmeden derhal söze başlayacağım; fakat öncesinde çiçeği burnunda bir reklamcı olarak bize söz hakkı tanıyan, düşüncelerimizi sizlerle paylaşma sürecimizdeki köprümüz olan Arman Abi’ye sonsuz teşekkürlerimi iletmek istiyorum.
Bugünkü konumuz, hemen herkesin içinde yara olduğuna inandığım bir mesele: Hollywood filmlerinde Türkiye’nin “çölleştirilmesi”.
Bu konunun herkesin aklından en azından bir kez olsun geçtiğini düşünüyorum. Elbette ki bu durumun sosyolojik ve psikolojik bazı sebepleri var. Bu yazıda bu sebeplerden birkaçına değineceğim.
Sonsuz renk skalasından kendine “kirli sarı” adıyla yer bulmuş bu filtre, genellikle Orta Doğu ve Meksika sınırları içerisinde geçen filmlerde, özellikle de savaş temalı yapımlarda karşımıza çıkıyor. Peki, bu durumu diğer ülkelerin Türkiye’yi savaşla, yoksullukla ve geri kalmışlıkla bağdaştırdığı şeklinde yorumlayabilir miyiz? Hadi biraz daha derine inelim:
Kirli sarı rengini psikolojik olarak incelediğimizde ilk olarak bizi gerginlik ve kasvet kavramları karşılıyor. Sarının bu tonu, izleyici farkında olmasa da onda tedirginlik ve rahatsızlık hissi uyandırıyor. Bu durum kimilerine göre, önyargı oluşturarak ırkçılığa teşvik eden bilinçli bir oyunken, kimilerine göre ise yalnızca basit bir estetik yanılgı, hatta belki de kültürel bir cehaletin ürünü. Elbette ki bu tartışmaya açık bir konu.
Türkiye’de geçen sarı filtreli filmlerin/dizilerin son örneklerinden biri ise Haluk Bilginer’in de rol aldığı “The Turkish Detective”. Yayınlandığı andan itibaren gündem olmayı başaran dizinin afişinde bulunan ağırlıklı sarı tonlar ve camii görseli, izleyicilerin tepkisini çekmişti. Gelen yorumlar ise genellikle “Çölde mi yaşıyoruz?”, “Deve de koysalarmış” şeklindeydi. Peki, bu yorumlar ve karşı çıkmalar şimdiye kadar bir sonuca vardı mı? Evet, vardı.
İnanması güç gelebilir; ama galiba bu çağrılar yavaş yavaş karşılık bulmaya başladı. Rami Malek’in başrolünde yer aldığı “Amatör” filminin fragmanı geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Çekimlerinin bir kısmı Türkiye’de, hatta bir klasik olarak İstanbul’da gerçekleşen bu filmin fragmanındaki renk skalası oldukça dikkat çekti ve bu konuyu tekrardan gündeme getirdi. Diğer sarı filtreli yapımlardan farklı olarak bu filmde ağırlıklı olarak soğuk mavi tonlar hâkim. Bu tonlar biraz depresif ve sakin bir hava verse de en azından çöl imajından uzaklaştırmak adına olumlu bir tercih olabilir. Henüz yayınlanmayan bu filmin yayınlandığında Türkiye’nin marka kimliğini nasıl etkileyeceği ise merak konusu. Peki, siz Türkiye’nin sinemanın büyülü ve sonsuz dünyasında hangi renk paletiyle yer almasını isterdiniz?
Hala keşfetmediyseniz,
Biraz kafa açmak, biraz farklı şeyler düşünmek, biraz da farklı açılardan düşünmek isterseniz,
‘aStartup, VC, yeni ekonomi, AI ve web3 konularında harika içeriklere ulaşabileceğiniz
‘aBiraz daha teknoloji atın üstüme diyorsanız da mutlaka
‘e de abone olun.
Belirli zamanı olmayan ve beğendiğim hikayeleri, isimleri yani kısacası benim kafamı açanları paylaştığım podcastim “Kafa Açanlar”’ı dinlediniz mi? Kafa Açanlar’a Spotify, Apple Podcast, Poddy, Amazon Music ve YouTube’tan ulaşabilirsiniz.
Kesfet düşerse, opensource süşer, togg düşer, nato düşer.
Aonraki hamlesi, dünyadaki teknoloji gündemine hakim olmak için Keşfet!’i satın almak.