Keşfet #9 - Deprem Özel: Uygulamalar, Servisler
Haftaya çok zor ve çok acı başladık. Hepimize geçmiş olsun. Yakınlarını kaybeden herkese sabır diliyorum. Umarım beklediğimiz haberlerin hepsi güzel olur.
Normalde bu hafta Keşfet’te sizlere, haberlerin yanında sosyal ağlarda gittikçe büyüyen habercilik furyasından bahsedecektim. Fakat yaşadığımız bu kötü günlerde Keşfet’in yeni sayısını çıkartmak mı, çıkartmamak mı kararsızlığından, deprem zamanı bir nebze de olsa hayatımızı kolaylaştıracak şeylerden bahsetmeyi ve Keşfet’i 2 gün önce yayınlamayı daha doğru buldum.
İyi okumalar, umarım buradaki hiç bir öneriye ihtiyaç duymayız.
Acil Yardım Uygulamaları
AKUT Güvendeyim uygulamasına 10 kişiye kadar tanıdığınız numarayı ekleyebiliyorsunuz. Olası bir durumda butona tıkladığınızda, belirlediğiniz 10 kişiye koordinatlarınızı gönderiyor. Uygulama ücretsiz fakat SMS bedeli operatörünüz tarafından size fatura ediliyor. Gerçi şu anda sanırım tüm telekominikasyon paketlerinde onbinlerce sms bedava veriliyor.
AFAD Acil mobil uygulaması ile Tek Tuşla Acil Çağrı fonksiyonu sayesinde, GSM operatörünün yoğunluğuna takılmadan, internet paketiniz üzerinden yardım talebinde bulunabiliyorsunuz. Uygulama kişisel bilgileriniz ve koordinatlarınızı otomatik olarak iletiyor. Konuşma imkanınız yoksa, hazır mesajları kullanarak da yardım isteyebiliyorsunuz. Uygulama GSM şebekesi yoğunluğuna takılmaması ile avantaj sağlıyor fakat internet bağlantınız olmadan çalışmıyor (Bu arada Sağlık Bakanlığı’nın 112 uygulaması ile AFAD uygulaması aynı uygulamalar).
Düdüğüm uygulaması acil durumlarda yüksek düdük sesi çıkartmanıza olanak sağlamanın yanında, önceden tanımladığınız 2 farklı numaraya da SMS ile konumunuzu gönderiyor. Uygulama açıldığında otomatik olarak sesi en yükseğe alırken, pil ömürünü bitirmemek için ekran ışığını en kısığa getiriyor.
İletişim Uygulamaları
İnternetiniz olsun ya da olmasın çeşitli iletişim uygulamaları sayesinde başka insanlara ulaşabilirsiniz.
BRIDGEFY sayesinde akıllı telefonunuzun bluetooth özelliğini kullanarak başka bir kullanıcıya ulaşabiliyorsunuz. Uygulamada her bir kullanıcı baz istasyonu görevi gördüğü için, o an ne kadar çok kişi kullanıyorsa daha verimli ve daha efektif çalışabiliyor.
VOXER basit bir bas-konuş uygulaması. Fakat en büyük özelliği tüm bağlantı tipleri ile çalışabilmesi. 2G, 3G, 4G, EDGE, LTE ve Wifi bağlantısı üzerinden diğer kullanıcılara ulaşabiliyorsunuz.
Akıllı telefonunuzda 10 fotoğraf eksik olsun ama bu uygulamalar mutlaka yüklü olsun.
Bilgi Servisleri
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Ensitüsü’nün web sitesi yıllardır hepimizin ilk baktığı sitelerden biri. Deprem Bilgi Sistemi 3.0 sayesinde hem son depremleri takip edebilir hem de bölgenizin deprem geçmişine göz atabilirsiniz.
AFAD Deprem Haritası sayesinde, harita üzerinde son depremleri takip edebiliyorsunuz. Dilerseniz liste halinde de görebilirsiniz.
Eartquake 3D Live web sayfası ile son depremleri 3 boyutlu dünya haritası üzerinde takip edebilirsiniz. Anlık olarak Türkiye, maalesef, lanet olsun ki böyle gözüküyor:
Kısa Kısa
Depremi önceden bildiren bir uygulama yok.
Depremin olabileceğini ön görmek ile tam saat ve şiddette olacağını söylemek farklı şeyler. Biri bilim diğeri şarlatanlık.
Deprem anında neler yapmanız gerektiğini hala bilmiyorsanız lütfen tekrar tekrar okuyun.
AKUT, AFAD ya da Afet Platformu gönüllüsü olarak çalışmalara destek olabilirsiniz.
Ahbap Platformu ya da İhtiyaç Haritası-Afet Haritası vasıtası ile bağışta bulunabilirsiniz.
Kızılay’ın bilgilendirmelerini takip ederek, kan ihtiyacı durumunda size en yakın Kızılay Kan Merkezi’ne gidip kan bağışı yapabilirsiniz. Kan bağışı randevusu alıp, normal zamanda da kan bağışı yapabilirsiniz.
Yardım yapmak istiyorsunuz ama kimseye güvenmiyorsunuz? Yaşadığınız yerin belediyesi ile irtibata geçin. Olası afet durumlarında belediyeler tahmin ettiğinizden daha çok destek sağlıyorlar.
GSM araması yerine internet üzerinden arama ve mesajlaşmaya özen gösterin.
Akıllı telefonunuzu pil tasarruf moduna alın.
Deprem bölgesinde iseniz ve sahip olduğunuz kablosuz ağ hala sorunsuzca çalışıyorsa, şifresini kaldırın ve herkesin erişimine açın.
Neden Diye Sormayın
Keşfet’i daha çok kişiye ulaştırmak için farklı şeyler deniyorum sürekli. Tamamen yapay zeka ile oluşturulmuş seslendirme ve bu ses dosyasının YouTube’ta paylaşılması da bu denemelerden biri.