Keşfet #31 - 😱 Elon Musk'ın Takipçileri Fake Olabilir mi?
Geçtiğimiz hafta dikkatimi çeken içerikleri derlediğim Keşfet’in yeni sayısından herkese merhaba.
Yaz sezonunun son haftaları ve okulların açılmaya başlaması ile birlikte, yoğun yaşam, yoğun trafik ve yoğun stresli günlere hızlı bir giriş yapıyoruz. Bir çoğumuz için iş hayatının da yoğun sezonuna giriş yaptığımızı söylesem herhalde yanlış olmaz. Bu dönem başlamadan güzel haberlerle karışık bir Keşfet sunmak istedim. Farklı kategorilerden güzel haberlerin olduğu bu Keşfet, eminim hoşunuza gidecek.
Bu arada Keşfet’i paylaşırsanız ve ücretsiz abone olursanız çok sevinirim. Emin olun sayılar her zaman bir konuda teşvik edici olabiliyor :)
Çayınız ya da kahveniz hazır mı?
Sizlere geçen hafta bahsettiğim, Lamborghini'nin ilk elektrikli süper arabasının detayları ortaya çıkmaya başladı. Lanzador isimli model 1341 beygir gücünde. Aracın aerodinamiği, sürüş ve menzile göre optimize edilebiliyor. Lanzador'un 2028 yılında üretime girmesi planlanıyor.
Amazon'un kendi kategorisinde en çok satan kitabı olan ve Maui'deki orman yangınlarını belgelediğini iddia eden kitap "Fire and Fury: The Story of the 2023 Maui and its Implications for Climate Change" Amazon'da satıştan kaldırıldı. Sebebi ise kitabın yapay zeka tarafından yazılmış olması ve kâr elde etmek için kötü bir olayın bilgilerini gerçekmiş gibi lanse etmiş olması. Bu arada kitap sadece 87 sayfa.
WhatsApp, artık çöp kalitesinde değil, yüksek çözünürlüklü fotoğraf gönderip almaya olanak sağlıyor. Belge olarak fotoğrafların gönderilmesi gibi seçeneklerle çözümlenen bu anlamsız kısıtlama en sonunda son buldu. Hatta yakın zamanda video çözünürlükleri de gönderip/alırken daha kaliteli paylaşılabilecek.
Yapay zeka ile üretilen içerikler sanat mıdır değil midir tartışmaları devam ederken bir yandan da telif hakları konusunda hararet yükselmeye devam ediyor. Bir çok kişiye göre yapay zeka ile üretilmiş içerikler de telif hakkına tabi olmalı. Fakat Amerika'da bazı yargı üyeleri "insan eli değmeden üretilmiş yapay zeka" ürünlerinin telif hakkıyla korunamayacağını ama bir insan tarafından, yapay zeka desteği ile oluşturulduysa ancak o zaman telif hakları yasasına tabi olacağını savunuyor. Bir diğer taraftan "kriterleri karşılayan" şekilde üretim yapan yapay zeka ürünlerinin ise telif haklarıyla korunması gerektiğini savunan da bir kitle var.
TikTok engellemeleri yayılmaya devam ediyor. Kimi ülkeler TikTok'u direkt yasaklarken, kiminde ise devlet cihazlarında ya da okullarda erişimi engelli durumda. Son durumda güncel genel liste şu şekilde: Afganistan, Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Hindistan, Hollanda, Yeni Zelanda, Norweç ve Somali.
Instagram'ın X (eski Twitter) rakibi ürünü Threads'in en sonunda web arayüzü yayına alınıyor. Yani yakında bilgisayarınızdan daha doğrusu tarayıcınızdan Threads'i kullanabileceksiniz. Biliyorsunuz ilk haftasında 100 milyon kullanıcı barajını geçen Threads'in hızla aktif kullanıcı sayısı düşmüştü. Muhtemelen web arayüzü sayesinde ilk haftaki şaşasına dönmese de yine de yüksek bir aktiflik yakalayacaktır.
Sizce Elon Musk'ın X'teki takipçilerinin büyük bir kısmı fake/bot olabilir mi? Travis Brown isimli araştırmacının Mashable için özel yaptığı araştırmaya göre 153 milyon takipçinin %42'sinin 0 (sıfır) takipçisi var. Toplamda %40'ı ise 10'dan az kullanıcıyı takip ediyor. Yine toplam takipçilerinin %40'ı ise hiç tweet atmamış.
Rusya'nın 47 yıl aradan sonra aya gönderdiği mürettabatsız uzay aracı Luna-25, yaşadığı acil bir durum dolayısıyla ay yüzeyine çarparak etkisiz hale geldi. Rus uzay ajansı Roscosmos'a göre sebep yanlış ateşlenen motorlar.
Bu arada Rusya'nın başarısızlığı sonrası gözler Hindistan'da. Hindistan yakın zamanda (23 Ağustos) aya, kendi uzay aracı Chandrayaan-3'ü göndermeye hazırlanıyor.
Geçen haftalarda Keşfet'te bahsettiğim, OpenAI'ın interneti tarayan botu GPTBot'u bir çok haber sitesi engellemeye başladı. Bunlar arasında en bilineni ise New York Times oldu. OpenAI'ın yapay zekayı eğittiği içeriklerde artık NYT içerikleri olamayacak (NYT'nin robots.txt dosyasını merak ediyor musunuz?).
Bir çok çocuğun oynadığı Roblox oyununun başı -normal olarak- yasalarla dertte. Son açılan bir davaya göre oyun, "reşit olmayanlar için yasadışı kumar oynamayı" kolaylaştırıyor.
Podcastlerini Apple Podcasts'te yayınlayan yayıncılar için yeni özellikler devreye alındı. Yayıncılar artık detaylı bir şekilde takipçi anlizlerine ulaşabilecekler. Yenilenen dashboard sayesinde bir çok veriye sahip olacaklar.
Keşfet okuyucularımdan çok azı Atari 2600'ü biliyor ya da hatırlıyordur. Efsanevi konsol, yenilenmiş olarak tekrar satışa çıkıyor. 130 dolardan satılacak olan Atari 2600+, HDMI çıkışı ile modern televizyonlarda kullanılabilecek ve evet, elbette kartuş ile çalışacak. Şu anda ürün pre-order sürecinde. Eğer Amerika'da yaşıyorsanız, tanıdığınız varsa pre-order yapabilirsiniz.
Yapay zekanın bir çok mesleği, insanların elinden alacağı artık reddedilemez bir gerçek. Peki bunun bile en çok kadınları etkileyeceğini biliyor musunuz? Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından Pazartesi günü yayınlanan yeni bir araştırma, yönetici çalışanların ve kadınların işlerinin teknolojinin yerini alması konusunda daha büyük bir riskle karşı karşıya olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmaya göre kadınların yaptığı işlerin %7,8'inin otomasyona geçme potansiyeli var; ILO'nun tahminlerine göre bu sayı yaklaşık 21 milyon iş. Buna karşılık erkeklerin elindeki işlerin sadece %2,9'u, yani yaklaşık 9 milyon iş yapay zekanın eline geçecek.
Ben dahil bir çok kişinin efsanesi, Adobe'un kurucu ortağı ve Photoshop'ın mimarı John Warnock hayatını kaybetti. Warnock, ortağı Charles Geschke ile birlikte, Adobe'yi 1982 yılında kurmuştu.
Atmosferdeki karbondioksitin Dünya'nın iklim döngülerinde oynadığı rolü daha iyi anlamak için, bilim insanları uzun süredir Antarktika'da açılan buz çekirdeklerinde çalışmalar yapıyorlar. Yüzbinlerce yıl boyunca birikmiş ve sıkışmış hava kabarcıklarının incelenmesi sayesinde yüzbinlerce yıl öncenin verilerine ulaşılabilecek. Bilim adamları "havayı" buzdan çıkartabilecek yeni bir yol buldular. Böylece çok daha eski zamanlardan kalma sıkışmış havaya erişilebilecek.
Meta, yeni yapay zeka modeli SeamlessM4T'i tanıttı. SeamlessM4T bugüne kadar geliştirilmiş, en gelişmiş yapay zeka uygulamalarından biri. 100'den fazla dili algılayabiliyor, konuşmadan yazıya 100'den fazla dile çeviri yapabiliyor, konuşmadan-konuşmaya 100'den fazla dili, 35 farklı çıktı ile sunabiliyor. Demosunu kullanmak ve heyecanlanmak istiyorsanız hemen buradan buyurun.
Podcast Önerilerim
Bir kısa vakit bulduğunuzda dinlemeniz için size 2 podcast bölümü öneriyorum.
Dünya Trendleri - Yaşam Deneyimleri Oluşturmak İçin Seyahat Neden Önemli
Bu Mu Yani? - Neden Bu Kadar Kararsızız
Bu arada önerilerimin linkleri Poddy’e yönlendirmeli. Yani tıkladığınız Poddy’de açmaya çalışacak. Eğer Poddy yüklü değilse buradan indirebilirsiniz.